19 Eylül 2011 Pazartesi

Çocuklarımıza Verdiğimiz Gizli Mesajlar

2 yil once kesfettim bu yazari-Elizabeth Pantley.Bu okudugum 2. kitabı ve aynı yumusak,net,anlasılır ve etkili tarzı bu kitapta da devam ediyor.

Altını Çizdiklerimi Asagida Bulabilirsiniz:

Sorumluluk Ve Bağımsızlıkla İlgili Mesajlar

*İşleri sizin tarafınızdan yapılan bir çocuk sizi özel hizmetçisi olarak görecek ve böyle bir lüksten vazgeçmek istemeyecektir.Siz vazgeçer miydiniz?
Bir çocuk ne kadar becerikli olursa kendini güveni o kadar çok olacaktır

*Çocuklarımıza başarılara ulaşmada yardımcı olurken,bizim görevimiz biraz geri durmak ve başarısızlıklara izi vermek ve başarıyı alkışlamaktır.Bazı durumlarda kalbimizde müthiş acılar duyabiliriz ama hepimiz biliyoruz ki en güçlü kaslar çalışan kaslardır

Adil Ücrete, Adil İş

Trevor'a yaptığı işlerin karşılığında her zaman para verirdim ve bu daima işe yaramıştı.Ama on iki yaşına bastıktan sonra daha fazla düşünmeye ve ilginç gözlemler yapmaya başladı.Önce çok basit bir olayla başladı.Çarşıdan aldığım meyve ve sebzeyi içeri taşımama yardım etmesini istediğimde,bana "tam olarak ne kadar ödeyeceksin"diye sordu!
İşler daha da kötüye gitti.Bir hafta sonra ,Trevor televizyon seyrediyordu ve ona çöpü dışarı çıkarmasını hatırlattım.Bu yıllardır onun göreviydi.Bana baktı ve çok saf ve kibar bir ses tonuyla "anne,benim bu hafta için yeterince param var,çöpü sen çıkartabilirsin" dedi !

Çocuklara evdeki işlere karşılık olmadan harçlık verilmeli.

Diş Doktoru

Çocuğunuz size acı,korku ya da endişe duyguları ile geldiği zaman,hiçbir işe yaramayan inkar etme yaklaşımından kaçının:duyguları inkar etmeyin,korkuyu küçültmeyin veya endişeyi uzaklaştırmayın.Böyle anlarda çocuğunuzun sizden en çok beklediği onun endişelerini dinlemeniz ve duyguları tanımlamanızdır.
"Evet tatlım,korktuğunu biliyorum.Büyükler bile diş doktoruna gitmeyi sevmezler.

Duyguları birkez onaylandıktan sonra biraz rahatlayacaktır.Onun duygularını inkar ederseniz,onların geçerli olduğunu size ve kendisine kanıtlamak için çaba harcayacaktır.

Fırtınalarda sığınacağı bir liman,korkuları ne kadar aptalca ya da ciddi olursa olsun anlaşılacagından emin olduğu bir yer olacaksınız.

Siz İkiniz

Çocuğunuzun zayıf bir belleği olduğunu çağrıştıran ve cevabı olmayan o tipik soruyu ( size kaç kez daha söylemem gerekiyor?) daha gerçekçi bir gözlem cümlesi ile (Sana bir kez söylemem yeterli olmalı) değiştirebilirsiniz

O klasik ve anlamsız "Bunu neden yaptın?" sorusunun yerine daha yapıcı olan "Bu sorunu nasıl çözmeyi düşünüyorsun?"u koyabilirsiniz.

Sizi bir kurban durumuna düşüren "Benimle o şekilde konuşma!" dan vazgeçin ve "Senden duymak istediğim..."şeklinde daha yararlı bir cümle ile daha öğretici olun.

Baba-Oğul (favorilerimden)

Görevlerinizin neler olmadığını inceleyelim.Onları sizinle birlikteyken hep mutlu etmek değil.Onları sizin ne harika bir insan olduğunuza ikna etmek değil.Onların ölümsüz sevgisini kazanmak değil.

Sizin göreviniz kapasiteli,sorumlu ve olgunlaştıklarında kendi ayakları üzerinde durabilen,kendilerinden ve değerlerinden emin olan gençler yetiştirmektir.
Bu hedefe ulaşabilmek için sınırlar belirlemek,kurallar koymak ve onlara uyulmaması durumunda sonuçlarının neler olacağını saptamaktır.

Bu nedenle çocuğunuzun zaman zaman (bazı zamanlarda da sık sık) mutsuz,kızgın ya da sizden bunalmış olabileceğini kabul etmek zorundasınız

Anababaların İşi Hiç Bitme

İlişkileri güçlendirmenin diğer bir yolu da bahçeyi yabani otlardan temizlemektir.Olumsuz eleştirilerden kaçınıp,iyi ve güzel olanı vurgulamaya çalışmak.Küçük rahatsızlıkları-yere atılmış kirli çorapları,bir gün önceden büfenin üzerinde unutulmuş kuru kahve fincanını,yemek masasında çıkarılan tatsız bir gazı görmezden gelmeyi alışkanlık haline getirin ve bu otların yerine güllerin kokusunu duymaya çalışın.

Ayrıca oyunu iyi oynayın.Eminim, eşlerin birbirlerine bir arkadaşlarına asla davranmayacakları şekilde kaba ve sert bir şekilde davrandıklarına pek çok kez tanık olmuşsunuzdur.Bazen eşlerimizi çok olağan olarak algılayıp kaba davranışlar sergileyebiliyoruz.Haklı olmakla iyi olmak arasında bir tercih yapmanız gerekiyorsa,iyi olmayı tercih edin.Başka bir şekilde ifade edersek, "Söyleyecek güzel bir sözünüz yoksa, hiçbir şey söylemeyin"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder